EN | IS | IT | GR | ES

Εργαλειοθήκη /

Καινοτόμος Κατάρτιση Βιώσιμου Τουρισμού

Το O3 είναι το κύριο αποτέλεσμα του έργου SUSTAIN IT. Αποτελείται από 8 μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα για τους φορείς του τουριστικού τομέα σε πολύ μικρές και αγροτικές περιοχές, φορείς που ανήκουν στην τουριστική αλυσίδα αξίας. Τα μαθήματα θα τους εξοπλίσουν με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που προσδιορίζονται στο IO2. Η εστίαση της Πλατφόρμας SUSTAIN IT είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών τουριστικών φορέων (σημερινών και μελλοντικών) με αυξημένη ικανότητα σχεδιασμού, εκτέλεσης, διαχείρισης και παρακολούθησης των βιώσιμων πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού.

Τα περιεχόμενα κατάρτισης θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησης της δυνατότητας του O2. Τα πεδία που εντοπίστηκαν αρχικά είναι τα ακόλουθα και υπόκεινται σε λεπτομερή εφαρμογή κατά την εφαρμογή, ανάλογα με τα αποτελέσματα του IO2:

  1. Εισαγωγή στον Αειφόρο Τουρισμό: Ο αντίκτυπος του τουρισμού στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον
  2. Πολιτική και προγραμματισμός προορισμών: Στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού
  3. Διαχείριση προορισμού: Δημιουργία Οράματος
  4. Ανάπτυξη προϊόντων βιώσιμου τουρισμού: Φυσική και πολιτιστική κληρονομιά
  5. Εισαγωγή Μάρκετινγκ Προορισμού

Μαθήματα

Ο αντίκτυπος του τουρισμού στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον

Ο στόχος αυτής της ενότητας είναι να δοθεί στους μαθητές καλύτερη κατανόηση του τι είναι ο βιώσιμος τουρισμός και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν από αυτούς του τουριστικού τομέα για να επιτευχθεί αυτό.

Μετάβαση στο μάθημαΠολιτικές και εργαλεία της ΕΕ για τον αειφόρο τουρισμό

• Χρησιμοποιήστε τα έγγραφα ευαισθητοποίησης της ΕΕ σχετικά με το θέμα του βιώσιμου τουρισμού για να καταλάβετε ποια κατεύθυνση θα διεξαγάγει την επιχείρησή σας

● Χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα ETIS για να αναπτύξετε μια πιο έξυπνη προσέγγιση στον προγραμματισμό του τουρισμού

● Χρησιμοποιήστε το QUALITEST για να ελέγξετε και να βελτιώσετε την ποιοτική απόδοση στον προορισμό και στις υπηρεσίες τουριστών

Μετάβαση στο μάθημαΠολιτική και προγραμματισμός προορισμών: Στρατηγικός προγραμματισμός για την ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού

Σε αυτό το μάθημα, θα εισαγάγουμε:
● Αναγνώριση των αγροτικών περιοχών ως μοναδικού προορισμού για την ανάπτυξη στρατηγικής στον κλάδο του τουρισμού
● Πρόταση εναλλακτικών μορφών Αγροτουρισμού για την Ανάπτυξη της Αειφορίας
● Δημόσια και Ιδιωτική Σύμπραξη (PPP) για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Αγροτουρισμού
● Συνεργασία των Αγροτικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SΜΕ) υπό την εποπτεία των Επαγγελματικών Φορέων (Επιμελητηρίων)
● Στρατηγικός Σχεδιασμός για την επίτευξη νέων Αγορών για τις Αγροτικές Τουριστικές Περιοχές

Μετάβαση στο μάθημαΗ οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική κληρονομιά και ο βιώσιμος τουρισμ

Το μάθημα παρέχει έναν ορισμό της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και του βιώσιμου τουρισμού και διερευνά τις σχέσεις μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό και τον αντίκτυπο στους συλλόγους πολιτιστικής προαγωγής, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους τουρίστες. Τέλος, παρουσιάζονται καλές πρακτικές αειφόρου τουρισμού που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και σε μη ευρωπαϊκά πλαίσια.

Μετάβαση στο μάθημαΕπιχειρηματικότητα για βιώσιμο τουρισμό

Αυτό το μάθημα είναι μια εισαγωγή για:
• Πρόταση ενός βασικού ορισμού της Επιχειρηματικότητας και του Αειφόρου Τουρισμού
• Προτάσεις στοιχειώδεις έννοιες για τον οικονομικό και επιχειρησιακό προγραμματισμό
• Παρουσιάζοντας τους αναγνώστες στο μοντέλο Αλυσίδα αξίας και τα βασικά της δικτύωσης
• Εισαγωγή των αναγνωστών στα βασικά στοιχεία της Ανταλλαγής Οικονομίας και των αύριο δεξιοτήτων

Μετάβαση στο μάθημαΜάρκετινγκ και επικοινωνία προορισμού

Αυτό το μάθημα είναι μια εισαγωγή στο βιώσιμο μάρκετινγκ, για το πώς να επικοινωνούν οι αξίες της βιωσιμότητας και πώς να παράγουν αλλαγές μέσα σε μια επιχείρηση.

Μετάβαση στο μάθημαΑειφόρος διαχείριση και τριπλή γραμμή

Αυτό το μάθημα είναι μια εισαγωγή της βιώσιμης διαχείρισης, ποιες είναι οι εταιρείες που πρέπει να έχουν κατά νου, κατά την εφαρμογή της βιώσιμης διαχείρισης στο έργο τους.

Μετάβαση στο μάθημαΕργαλεία ΤΠΕ για τον Αειφόρο Τουρισμό

Σε αυτό το μάθημα θα εισαγουμε ορισμένα λογισμικά ΤΠΕ για τον αειφόρο τουρισμό και θα παρουσιάσουμε μερικά ενδιαφέροντα εργαλεία για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής δραστηριότητας και της κερδοφορίας, ενισχύοντας την αειφόρο ανάπτυξη και άλλα ενδιαφέροντα μικροεπιχειρήσεων.

Μετάβαση στο μάθημαΕνότητα Χ. Ο ρόλος του αειφόρου τουρισμού στην Ευρώπη μετά την πανδημία


Μετάβαση στο μάθημαΠεριπτωσιολογικές μελέτες

Βιώσιμη Νήσος Φερόε

Το 2013, η Visit So φερόε ξεκίνησε μια νέα στρατηγική για τον τουρισμό: Μια στρατηγική βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τις Νήσους Φερόε προς το 2025. Στόχος του ήταν να μετατρέψει τον τουρισμό σε βασική βιομηχανία στην οικονομία των Νήσων Φερόε· μια βιομηχανία που αναπτύχθηκε με βιώσιμο τρόπο, με τη συνεργασία για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την οικονομία. Αυτό εξακολουθεί να είναι το όραμά μας σήμερα.

Μετάβαση σε ΠΜThe Bush Hotel – Carrick-on-Shannon, Λέιτριμ, Ιρλανδία

Το Bush Hotel είναι ένα οικογενειακό ξενοδοχείο μπουτίκ με 60 υπνοδωμάτια. Είναι ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στην Ιρλανδία που υπάρχει εδώ και 220 χρόνια.

Μετάβαση σε ΠΜSalento με ποδήλατο

Salento Bici Tour είναι μια Κοινωνική Επιχείρηση Προώθησης που γεννήθηκε το 2011 από την ιδέα και το πάθος των δύο νέων από Salento (νότια περιοχή της Puglia). Με τη δράση αυτή συμβάλλουν στη διάδοση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης για την ανάπτυξη του ποδηλατουρισμού στο Salento, για την τόνωση της κριτικής γνώσης της επικράτειας και του τοπίου, για την υποστήριξη και την προβολή σε τοπικές εταιρείες και οργανισμούς. Είναι υποστηρικτές ενός τρόπου ζωής που επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, και επίσης έχει σκοπό, να θέσει τέρμα στην υπερβολική χρήση του αυτοκινήτου, που επιβαρύνουν το τοπίο, φιλοσοφίες που βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.

Μετάβαση σε ΠΜΈνα ξενοδοχείο δίπλα σε μια όμορφη λίμνη

"Προσπαθούμε πάντα να βελτιωθούμε" Το Icelandair Hotel Myvatn βρίσκεται δίπλα στη μοναδική και όμορφη λίμνη Myvatn στη βόρεια Ισλανδία. Άνοιξε τις πόρτες της στους πελάτες το καλοκαίρι του 2018. Το ξενοδοχείο είναι ένα μέρος του Ομίλου Icelandair που λειτουργεί 13 ξενοδοχεία στην Ισλανδία. Τα ξενοδοχεία της Icelandair έχουν κάνει μια περιβαλλοντική πολιτική καιέχουν επιτύχει διεθνή περιβαλλοντική πιστοποίηση ISO 14001 και ως εκ τούτου να πάρετε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση κάθε χρόνο.

Μετάβαση σε ΠΜAlkemia Case

Υπάρχουν πολλές τουριστικές εταιρείες στην Ισλανδία που διαχειρίζονται την επιχείρησή τους με έμφαση στη βιωσιμότητα. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαθέτουν μια βιώσιμη πολιτική, αλλά οι περισσότερες από τις εταιρείες που διατηρούν την αειφορία ως βασική τους αξία είναι μικρές εταιρίες οικογενειακής διαχείρισης. Ένα παράδειγμα είναι η εταιρεία Alkemia, μια τοπική ταξιδιωτική εταιρεία και εταιρεία διαχείρισης προορισμών, που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της Ισλανδίας. Έχουν μια ισχυρή πολιτική βιωσιμότητας που είναι εμφανής σε όλη τη λειτουργία τους. Η έμφαση δίνεται σε μικρές ομάδες και σε ξεναγήσεις με πνεύμα αργού ταξιδιού.

Μετάβαση σε ΠΜDolphin Hotel – Inishbofin

Το Dolphin Hotel είναι ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο στο νησί Inishbofin, δίπλα στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Το ξενοδοχείο, που ανήκει στην οικογένεια Coyne, υπάρχει εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Η οικογένεια κάνει ό, τι καλύτερο για να διατηρήσει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του νησιού και αγαπά να μοιραστεί τις γνώσεις τους για το νησί με τους τουρίστες και τους επισκέπτες του νησιού. Το ίδιο το Inishbofin χαρακτηρίζεται ειδική περιοχή διατήρησης και ζώνη ειδικής προστασίας.

Μετάβαση σε ΠΜLeave No Trace Ireland

Η Leave No Trace Ιρλανδία παρέχει εκπαίδευση και εκμάθηση σε ομάδες όλων των ηλικιών και ικανοτήτων μέσω εργαστηρίων και δημοσιεύσεων. Η κατάρτιση στοχεύει στην ανάπτυξη της γνώσης των ανθρώπων σχετικά με την άγρια φύση και τη βιοποικιλότητα της Ιρλανδίας καθώς και στην κατανόηση του ρόλου τους στην προστασία της υπαίθρου. Ένας πόρος είναι επίσης διαθέσιμος στα δημοτικά σχολεία. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια περιλαμβάνουν οπτικές παρουσιάσεις, υπαίθρια μάθηση, διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες. (Leave No Trace)

Μετάβαση σε ΠΜLA MOCHILA VERDE (THE GREEN BAG)

Το La Mochila Verde είναι μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση αποτελούμενη από τρεις εταίρους από τη Βαρκελώνη, εμπειρογνώμονες στον τομέα του τουρισμού, της κοινωνικής οικονομίας και των νέων τεχνολογιών: Tomás Ibáñez, Uwe Schneider και Germán Bentancur. Για αυτούς είναι δυνατόν να ταξιδέψετε με διαφορετικό τρόπο που δεν συνεπάγεται υψηλότερο κόστος. Αυτή η οντότητα γεννήθηκε μαζί με μια εφαρμογή για smartphones.

Μετάβαση σε ΠΜTOURISMlink

Το TOURISMlink είναι μια ευρωπαϊκή δράση επίδειξης που συνδέει μικρές τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού με την παγκόσμια ψηφιακή αγορά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού. Διευκολύνει τη ροή πληροφοριών μεταξύ παρόχων υπηρεσιών, πελατών και παραδοσιακών τουριστικών εταιρειών με αποδοτικό και χαμηλό κόστος μέσω της χρήσης σύγχρονων Τεχνολογικών Πληροφοριών Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Μετάβαση σε ΠΜ“GAL Costa dei Trabocchi”: μια εταιρική σχέση για τη βελτίωση της κατάστασης διαβίωσης και της βιωσιμότητας ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στο Abruzzo

Η ομάδα τοπικής δράσης GAL Costa dei Trabocchi είναι μια εταιρική σχέση που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2016 από δημόσιους φορείς, εμπορικές ενώσεις και ιδιωτικά θέματα που αντιπροσωπεύουν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της επικράτειας για συνολικά 48 μέλη.

Μετάβαση σε ΠΜAliathon Resort

Το Aliathon Holiday Village αποτελεί ανέκαθεν μέρος αυτής της βιώσιμης προσέγγισης από το 1992. Η συμβολή στη μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα είναι τεράστια. Το Aliathon Holiday Village δίνει έμφαση σε αυτό, αφού αντιλαμβάνεται τη σημαίνει να φιλοξενούνται σχεδόν 1500 επισκέπτες την ημέρα. Η διοίκηση και το προσωπικό έχουν πλήρης επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τη φιλοξενία ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Μετάβαση σε ΠΜΟ Όμιλος Οικοτουρισμού στην Ισπανία

Η Ένωση Οικοτουρισμού στην Ισπανία (AES) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2010. Είναι κρατική λειτουργία και καλωσορίζει τους επιχειρηματίες οικοτουρισμού που βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές (PNA). Συνεργάζεται με τις δημόσιες τουριστικές αρχές, το περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη για την ενθάρρυνση και την προώθηση του προϊόντος «Οικοτουρισμού στην Ισπανία» με κριτήρια βιωσιμότητας.

Μετάβαση σε ΠΜΚυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού

Η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού CAC ιδρύθηκε για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στις Αγροτικές μη Τουριστικές περιοχές της Κύπρου. Η στρατηγική της CAC είναι να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους τοπικούς φορείς, έμφαση δίνεται σε χωριά με γηράσκοντα πληθυσμό και μακριά από τα οικονομικά κέντρα του νησιού

Μετάβαση σε ΠΜΣυνεργάτες


Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου είναι ο επίσημος φορέας που αντιπροσωπεύει όλους τους τομείς που εμπλέ...
Διαβάστε περισσότερα
https://www.visitpafos.org.cy/

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ο ιστότοπος και το περιεχόμενο του αντικατοπτρίζουν μόνο τις απόψεις των δημιουργών και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.